KUTYAKOZMETIKA Ahol Minden Kutyus Divatos lesz :)
KUTYAKOZMETIKA Ahol Minden Kutyus Divatos lesz :)
Menü
 
Linkek
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
koboldkod
 
A TÖRPESCHNAUZEREK SZŐRÁPOLÁSA, STANDARD LEÍRÁSA

 

A Törpe schnauzer szőrének ápolása, kiállítási felkészítésA schnauzerek szőrét, trimmelni kell, évente kétszer kopaszra kell tépni a szőrt, vagyis a beérett fedőszőrt el kell távolítani. Ezt leginkább tavasszal és ősszel tanácsos csinálni, amikor a kutyák természetes szőrváltása is történik, a tavaszi szőrváltás márciustól májusig, az őszi szeptembertől novemberig. Ha a kutya kiállítási kutya akkor letépéseket úgy kell időzíteni, hogy a kiállítási időszak, kezdete előtt kb 6-8 héttel legyen a kutya legkésőbb letépve. Ez függ attól is milyen gyorsan nő a kutya szőre, amit idővel ki lehet tapasztalni.

Ehhez a tépéshez, sűrűbb rövid fogú trimmelőkést használjunk, illetve meg lehet tanulni a szőrt kézzel tépni, esetleg trimmelő por, vagy gumi ujj, ha nincs gumi kesztyű segítségével, amire jobban ráragad a szőr és nem csúszik.

Trimmelni úgy kell, hogy a szőrt növés irányba húzva, a trimmelőkés és a hüvelyk ujj közé fogva erőteljesen meghúzzuk, ne túl sokat egyszerre, hogy könnyen kijöjjön. Kézzel, össze fogunk egy kis csokor szőrt a mutató és hüvelyk ujjal és növésirányba kitépjük. Közben a másik kezünkkel kifeszítjük a bőrt, hogy ne legyen redős, mert úgy nagyon könnyen becsíphetjük a bőrt. Ha jól csináljuk a kutyának, nem fáj.

Trimmelés előtt fontos, hogy a kutya ne legyen frissen fürdetve, mivel a tiszta szőr jobban csúszik. Esetleg ez is fájdalmat okozhat a kutyának.

A kopaszra trimmelés után 6-8 héttel át kell szedni a szőrt aljszőr szedővel, illetve átkapirgálni rövíd fogú sűrű trimmelőkéssel, vagy trimmelő kővel, esetleg ennek a három eszköznek a variálásával.Trimmelni: a tarkót a felső fültűzéstől lefele, a nyakat, a hátat, első lábaknál a könyökig, a kutya oldalán a has vonalig, a hátsó combokon kívül a csánkig, meghagyva a hosszú szőrt a combok elülső élén, a farok tetjét és oldalát kell.


A koponyatetőt, felső fültűzésig, a füleket kívül belül, illetve a mellkason a szegycsont felett egy V alakot és a pofák oldalát, a genitáliákat, :feneket, lágyékot köldökig a combok belső felét csánkig, a farok alsó részét, géppel nyírjuk. 1.2 mm-es gépfejjel, illetve a koponya tetőn trimmelhetjük is a szőrt, vagy ritkító ollóval is nyírhatjuk, a lényeg, hogy mindíg négyzet alakú legyen a fej.


Az átmeneteket, oldalt a nyakvonalon, a fejtetőn, a mellkason, a fenéken a csánkig, illetve a has vonalon, és a könyöknél, ritkító ollóval dolgozzuk össze, kis gyakorlással ez könnyen elsajátítható.


A mancsokon az ujjpárnák közét, a rövid mancsnyíró ollóval, kinyírjuk, a mancsokat kerekre körbe nyírjuk, úgynevezett macska mancsot nyírunk. A füleket körbe nyírjuk, egyenletesre, a fül széle mentén, ollóval.


A mellső lábakon a szőrt megnövesztjük, és oszlopossá alakítjuk, a hosszú olló segítségével. A hátsó lábakon csánkig kerekre nyírjuk a lábat.

A mellkason nem túl hosszan de nem is túl rövidre hagyjuk a szőrt és kerekítsük le szépen amolyan zsabót kialakítva a kutyának, a mellkasát kiemelve.

Kutyánként változhat mekkora mellkassal, rendelkezik, és többet vagy kevesebbet hagyjunk a mellkason.


A has vonalon a mellső lábtól lágyékig, kb. másfél ujjnyira, hagyjuk a szőrt, és úgy alakítsuk, ki, hogy a lágyék felé rövidüljön, ezzel is hangsúlyozva a kutya erőteljes mellkasát, és négyzet alakú formáját.


A szemöldököt hosszan hagyjuk, hagyhatjuk egészen az orrig nőni, de elválaszthatjuk ketté is, ez most nagyon divatos, a szempillákat nyírjuk rövidre. Oldalt a külső szemzug vonaláig nyírjuk a pofát géppel, majd a szakáll oldalát, ha kell, igazíthatunk rajta ritkító ollóval, hogy ne álljon ki. A belső szemzugnál, és a stoppon, tanácsos kicsit kinyírni a szőrt, hogy ne zavarja a kutyát, valamint a könnyezést is megelőzhetjük ezzel. Az orrnyergen átnyírhatjuk finoman a szőrt ritkító ollóval.

Fontos, hogy a szakáll baltaformájú legyen oldalról nézve.

Az ápoláshoz hozzá tartozik még, a karomvágás, amit túl vágni nem szabad, nehogy a kutya lesántuljon, addig szabad vágni amíg látjuk hogy alulról el van vékonyodva, ami már teljes henger alakú azt ne vágjuk.

A fülekből ki kell tépni a szőrt, majd a fület kitisztítani az erre alkalmas fültisztító oldattal, majd újra áttörölni vatta darabbal, ha esetleg ezután még folyadék marad a fülben a kutya azt úgy is kirázza, illetve a maradék elpárolog.


A kutyát erre alkalmas kutya samponnal kell fürdetni, majd a hátat kivéve, a lábakat a szakállat, a szemöldököt, balzsammal kell kezelni. Erre kiválóan alkalmasak a #' All System, olasz, az Iv San Bernard szintén olasz illetve a rengeteg amerikai termékek, Crown Royal, Chris Cristensen, stb. Fontos, hogy mindig a félhosszú kemény szőrre való samponokat balzsamokat használjunk.


Fürdetés után a háton a szőrnövés irányába fésülve, a lábakon alulról felfele fésülve, kefével, szárítsuk a teljes megszáradásig.

A száradás után, még igazíthatunk, a lábszőrön, a mellkason, a hasvonalon szakállon ha szükség van rá, kiszárítva a szőr szebben is nyírható így érdemes fürdés utánra hagyni a finom nyírásokat.


A mindennapi ápoláshoz tartozik a heti legalább 2x fésülés, ezt mindig úgy kezdjük, hogy a kutya szőréből kiszedegetjük az idegen anyagokat, fadarabot, fű csomót ilyesmit, ami séta közben beleragadt a szőrbe esetleg a szakállából az étel maradékokat, ez naponta el kell végezni. Aztán puhább fém kefével átfésüljük a lentről felfelé a szőrt. Így távolíthatjuk el legkönnyebben a csomókat. Aztán visszafelé is, majd egy fém fésűvel, átfésüljük a szőrnövés irányába. A fésülés előtt ajánlatos befújni vékonyan a szőrt fésülő spray-vel, ha nincs vízzel hígított balzsam is megfelel. Ez főleg kiállítási kutyáknál nagyon fontos, nehogy letörjön a szőr. Ezenkívül, a szakáll ápolása is nagyon fontos, ha kutyánk vegyesen étkezik, tehát nem csak száraz tápot eszik, evés után mindig mossuk meg a szakállát, lehet nagyon vizes ronggyal is, és utána szárazra törölni puha törölközővel.

A fürdetésre illetve annak gyakoriságára nincsenek szabályok, mivel a törpeschnauzerek kistestű kutyák, a lakásban élnek, így mindenki maga érzi mikor kell a kutyájának a fürdés, illetve kiállítás előtt van rá szükség. A mai kozmetikumok mellett vannak samponok amikkel akár naponta is fűrdethetünk, de az azért egy törpeschnauzer esetében nem ajánlatos. 

Amennyiben a fennti leírás után úgy találja, hogy a trimmelés nem önnek való feladat, és kutyáját szeretné kiállítani, úgy keressen fel egy fajta szakértő kozmetikust, mert a nem megfelelően végzett trimmelés többet árthat kutyája szőrének mint használ.

Jó kozmetikázást!

                                                                                                                            Írta: Bangó Katalin

A törpe schnauzer standardja:

SZÁRMAZÁS: Németország

AZ ÉRVÉNYES ÉS EREDETI STANDARD DÁTUMA: 2000. 04. 06.

ALKALMAZÁS: Családi és kisérőkutya.

FCI CSOPORT BEOSZTÁS: II-es Fajta csoport Pinscher és Schnauzer -
Molosszusok -
schweizi havasikutyák
és egyéb fajták.
  Sekcio 1 Pinscher és Schnauzer.
  Munkavizsga nélkül.

 

 

 

 

 

 

RÖVID TÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉS: A századforduló tájékán a törpeschnauzer Frankfurt/M. környékén, akkor még, mint szálkásszőrű törpepinscher, járta be útját. Nem volt egy könnyű feladat a különböző formájú, nagyságú és típusú és a sokféle szőrzetű (kemény, puha, és selymes szerkezettel rendelkező) egyedekből egy kistestű kutyát kialakítani, mely a nagyobb termetű testvéréhez a schnauzerhez, természetben, küllemében és viselkedésében teljesen hasonló.

ÁLTALÁNOS MEGJELENÉS: Kicsi, erőteljes, inkább zömök, mint karcsú, szálkásszőrű, elegáns, kicsinyített mása a schnauzernek, a törpésítés minden jele nélkül.

ARÁNYOK
*
Kvadratikus testfelépítés, melynél a marmagasság szinte azonos a törzs hosszával.
* A fej teljes hossza (az orrhegytől a fejbúbig) megegyezik a hát hosszának a felével (martól a faroktőig).

VISELKEDÉS / JELLEM (WESEN): A jelleme és viselkedése megegyezik a schnauzerével, de a temperamentuma kifejezetten egy törpekutya viselkedését tükrözi. Eszes, bátor, kitartó és éber ezek a tulajdonságok jó őrző és kisérőkutyává teszik, melyet egy kis lakásban is problémamentesen lehet tartani.

FEJ

KOPONYA
Agykoponya
: Erőteljes és nyújtott, a fejbúb nem nagyon fejlett. A fej legyen arányos a kutya tömegével. A homlok lapos és ráncokk nélkül párhuzamosan húzódik az orrhát felé.
Stop: A szemöldökök révén igen kifejezettnek tűnik.

ARCORRI RÉSZ
Orrtükör
: Az orrkupola jól fejlett és mindég fekete.
Fang: Egy tompa ék alakban végződik. Az orrhát egyenes.
Ajakak: Fekete, feszes és sima az állkapcsokhoz simuló, a szájzug zárt.
Állkapocs / fogak: Erőteljes felső és alsó állkapocs. Korrekt és komplett fogazat (42 fog a fogképlet szerint), jól fejlett, jó a záródásuk és hófehérek. A rágóizom jól fejlett, de a járomcsontok nem lehetnek túl kifejezettek, melyek a szögletes fejet (szakállal) zavarnák.
Szemek: Közepesen nagy, ovális, előre tekintő, sötét élénk kifejezésű, a szemhéjjak feszesen simulók.
Fülek:Magasan tűzött V alakú lógó fülek, egyformán hordott. A fülek belső széle a pofákhoz simuló, előre a halánték felé forduló, melynél a párhuzamos redők ne érjenek a koponyatető fölé.

 

NYAK: Az erőteljes, izmos nyak szépen ívelt. A nyak harmónikusan illeszkedik a marhoz. Erőteljes, karcsú nemesen ívelt és a kutya tömegéhez illő. A bőr feszesen simuló, ráncok nélkül.

TÖRZS:
Felső vonal: A martól hátra felé enyhén lejtős.
Mar: A felső vonal legmagasabb pontja.
Hát: Erőteljes, rövid, feszes.
Ágyék: Rövid, erőteljes és mély. Az utolsó bordaívtől a csípőig a távolság rövid, hogy a kutya tömörnek hasson.
Far: Enyhén ívelt, és észrevétlen átmenetet képez a farok tövéig.
Mellkas: Mérsékleten széles, a keresztmetszete ovális, a könyökökig érő. Az előmell a szegycsont révén markánsan kifejezett.
Alsó vonal: A lágyék mérsékelten felhúzott, a mellkas alsó vonalával egy lendületes ívet alkotva.

FAROK: Természetes állapotát megtartva.

VÉGTAGOK

MELLSŐ VÉGTAGOK
Általános
: Elölről nézve a mellső láb zömök, egyenes és nem szűken állított. Oldalról nézve az alkar egyenes.
Lapocka: A lapocka feszesen illeszkedik a mellkashoz, mind a két oldalán a bordák jól izmoltak és a lapocka csúcsok jól kitöltöttek. Lehetőleg  jól hátra és ferdén illesztett a vízszinteshez kb. 50° szöget zár.
Felkar: Jól a törzshöz simuló, erőteljes, izmos, a lapockával 95° - 105° szöget zár.
Könyök: Jól simulók, sem ki- sem befelé fordulók.
Alkar: Minden oldalról nézve teljesen egyenes, erőteljesen fejlett és jól izmolt.
Mellső lábtő: Erőteljes, stabil, az alkartól való eltérés lényegtelen.
Mellső lábközép: Elölről nézve a talajra merőleges, oldalról nézve enyhén ferde, erőteljes és enyhén rugalmas.
Mancsok: Rövid és kerek, szorosan zárt és jól ívelt ujjak (macskamancs), rövid sötét körmök és tömör, kemény talppárnák.

HÁTULSÓ VÉGTAGOK
Általános
: Oldalról nézve ferdén állított, hátulról nézve párhuzamos, nem szűkre állított.
Comb: Mérsékelten hosszú, széles és erőteljes izmolt.
Térd: Sem befelé sem kifelé forduló.
Lábszár: Hosszú és erőteljes, inas, átmenetet képezve egy erős csánkhoz.
Csánk: Jól szögelt, erőteljes, stabil, sem befelé sem kifelé forduló.
Hátsó lábközép: Rövid és merőleges a talajra.
Mancsok: Nagyon rövid, jól ívelt és szorosan egymáshoz illeszkedő ujjak, a körmök rövidek és feketék.

MOZGÁS: Rugalmas, elegáns, hajlékony, szabad és tértölelő. A mellső lábak jól előre lendülnek, a hátulsó lábak rugalmasak és jó tolóerővel rendelkeznek. Vonalon való mozgás. A hát, a szalagok és az izületek mozgásban feszesek.

BŐR: Az egész testen feszesen simuló.

SZŐRTAKARÓ

SZŐR: A szőr drótos, kemény szerkezetű és sűrű. Egy sűrű aljszőrből, mely nem rövid, de kemény a testhez jól simuló fedőszőrből áll. A fedszőr durva, elég hosszú ahhoz, hogy a szerkezetét meg lehessen állapítani, sem lompos, sem hullámos. A végtagokon a szőr nem olyan kemény. A homlokon  és a füleken a szőr rövid. Jellemző a fangon képződő nem nagyon puha szakáll és a bozontos szemöldök, mely a szemet beárnyékolja.

SZÍN:
* Tiszta fekete, fekete aljszőrrel

*só -bors

*fekete-ezüst

*tiszta fehér fehér aljszőrrel

A só-bors egy tenyésztési célnak felel meg egy közepes árnyalatú egyenletesen elosztott, jól pigmentált bors-színnel és szürke aljszőrrel. Megengedett a sötét vas-szürkétől az ezüst-szürkéig. Az összes színárnyalatú kutyának jól elhatárolt sötét maszkkal kell rendelkeznie, melynek harmonikusnak kell lennie a mindenkori színárnyalatokhoz. A fejen a mellen és a végtagokon a kifejezetten világosabb jegyek nemkívánatosak.
A fekete-ezüst egyedeknél a tenyésztési cél a fekete fedőszőr fekete aljszőrrel; fehér jegyek a szemek fölött, a pofákon, a szakállon, a torok tájékán, a mellen két felezett háromszög, a mellső lábközépen, a mancsokon, a hátulsó végtagok belső oldalán és a végbélnyílás körül. A homlok, a nyak, és a fülek külső oldala mint a fedőszőr, fekete.

NAGYSÁG / SÚLY

Marmagasság: kanok és szukák 30 - 35 cm.
Súly: kanok és szukák 4,5 - 7 kg.


 

 

HIBÁK: Minden eltérés a megengedettnél hibának tekintendő és a hiba nagyságának megfelelően kell értékelni.

Kiváltképpen
* Nehéz vagy kerek fej.
* Homlokredők.
* Rövid, hegyes vagy keskeny fang.
* Harapófogó harapás.
* Túl kifejezett pofák vagy járomcsontok.
* Világos, túl nagy vagy kerek szemek.
* Mélyen tűzött, túl hosszú és nem egyformán hordott fülek.
* Nyaklebernyeg.
* Toka, keskeny nyak.
* Túl hosszú felhúzott vagy laza hát.
* Pontyhát
* Csapott far.
* A fej felé hajló faroktűzés.
* Hosszú mancsok.
* Poroszkálás.
* Túl rövid, túl hosszú, puha, hullámos, bozontos, selymes, szőr.
* Barna aljszőr.
* A só-bors színnél: a háton angolna csík, vagy sötét nyereg.
* A fekete-ezüst színnél a nem tisztán elhatárolt háromszögek a mellen.
* 1 cm-nél magasabb vagy 2 cm-nél alacsonyabb marmagasság.

SÚLYOS HIBÁK
* Esetlen vagy túl könnyed alkat, alacsony vagy túl hosszú végtagok.
* Megcserélt nemi jelleg (kanos szuka vagy fordítva).
* Kifelé forduló könyökök.
* Meredek vagy dongás hátulsó végtagok.
* Befelé forduló csánkok.
* Túl rövid hátulsó lábközép.
* Fehér vagy foltos szőrzet a fekete vagy só-bors egyedeknél.
* Foltos szőr, a fekete-ezüst vagy fehér változatnál.
* 1 cm-el magasabb vagy 2 cm-nél alacsonyabb marmagasság.

KIZÁRÓ OK
* Mindenféle torzulás.
* Nem a típusnak megfelelő.
* Harapás hibák, előre- vagy hátra harapás, keresztharapás.
* Durva hibák, mint testfelépítés, szőr és színhibák.
* 2 cm-nél nagyobb vagy kisebb marmagasság.
* Félénk, agresszív, alattomos, túlságosan bizalmatlan, ideges viselkedés.

M.J. A kanoknak két jól fejlett herével kell rendelkezniük, melyek a herezacskóban helyezkednek el.

 

fajta standard forrás: Hungária Schnauzer és Pincser Klub hivatalos oldala.

www.schnauzer-pinscher.hu

 

 
Naptár
2008/09/28
20:59:37
 
Most ennyi idő van
 
Az oldal látogatottsága
Indulás: 2007-04-11
 

Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!    *****    Minimálbér és a garantált bérminimum összege 2019-ben    *****    Lépj be a lovak világába! Nevelj, versenyezz, szórakozz! Virtuális lónevelde, szerepjáték, olvasó sarok!    *****    Részletes születési horoszkóp, ajándék 3 év elõrejelzés, ingyenes konzultáció,tájékoztatás az oldalon! Rendeld meg most!    *****    A Világon egyetlen messengeren nézhetõ filmes oldal! NÉZZ FILMET FACEBOOK MESSENGEREN! Csatlakozz hozzánk!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Ayang - Avagy milyen is a világ az én szememmel    *****    KÉRDÕASZTROLÓGIA OKTATÁS AZT ALAPOKTÓL, SAJÁT TANULÁSI TEMPÓD SZERINT - CSAK ITT!    *****    Konyhatündér blog! Egészséges, gyorsan elkészíthetõ ételek. Recept blog    *****    Konyhatündér    *****    Nokedli lapja **** Családi magazin **** Minden ami érdekelhet 18-89 éves korodig ****    *****    Nokedli-lapja *** °_|_° *** Családi magazin *** --*** Mindenrõl olvashat itt ami érdekes lehet 18-98 évesig!! ******___******    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel,a legkedvezõbb áron és ingyenes konzultáció,a csillagjövõ oldalon. Katt!    *****    ~~~~ SOS ~ KÉRLEK, KÖVESD BE EZT A PROFILT, DIPLOMAMUNKÁMHOZ SZÜKSÉGES! DOBJ OTT EGY ÜZIT, ÉS VISSZAKÖVETLEK! ~ SOS ~~~~    *****    Rendelj részletes születési horoszkópot,3 éves ajándék elõrejelzéssel. Várlak szeretettel az oldalamon, kattints ide!!!!    *****    3D VIRTUÁLIS VILÁG!REGISZTRÁLJ TÖLSD LE A JÁTÉKOT ÉS ISMERKEDJ VILÁG SZERTE ÚJ EMBEREKKE!CLICKELJ A REGISZTÁLÁSHOZ!!!    *****    Vonatozzunk együtt a gyereknapon! Robogjatok Budapesten vagy Balatonfenyvesen, vagy készítsetek kisvonatot a Mesetárban!    *****    Filmes hírek és kritikák lelõhelye. ÚJ oldal, ami filmekkel és színészekkel foglalkozik. Nézz be most és máskor is!    *****    Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról | Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról